Liguria i Pesto alla genovese

Pesto alla genovese to aromatyczny zielony sos  wywodzący się z Ligurii – dokładniej z Genui. Tradycyjna metoda jego przygotowania to ugniatanie w marmurowym moździerzu, jednak coraz bardziej popularne jest wykorzystywanie młynków elektrycznych.

mm

Ważne jest  użycie wysokiej jakości składników, szczególną uwagę należy zwrócić  na oliwę. Pesto nie należy podgrzewać na patelni, gdyż bazylia może nabrać gorzkiego smaku. Trzeba również uważać, aby ząbki czosnku nie były gorzkie, ponieważ mogą popsuć smak całego sosu.
Pesto jest łatwo dostępne w sklepach i stosunkowo tanie, natomiast samodzielnie przygotowany sos jest jeszcze bardziej aromatyczny.
Desktop3


1 doniczka lub 4 pęczki świeżej bazylii
ok. 100 ml oliwy extravergine
ok. 8 łyżek startego parmezanu*
2-3 ząbki czosnku
15 g orzeszków piniowych
szczypta soli gruboziarnistej
  1. Bazylię należy umyć i osuszyć. Oddzielić listki od łodyg. Najpierw utrzeć połowę listków bazylii z połową czosnku. Kiedy listki będą stosunkowo dobrze zmiażdżone, dodaj resztę bazylii i czosnku.
  2. Kiedy listki puszczą sok, dodaj orzeszki piniowe.
  3. Po chwili dodaj parmezan, oliwę i szczyptę soli.
  4. Ucieraj składniki do wyczerpania.*2 łyzki startego parmezanu możesz zamienić na jedną łyżkę pecorino romano grattugiato, lub innego ostrego sera*bezpodpuszczkowej alternatywy warto szukać tutaj:
    seromaniacy
    rootsofcompassion
Gotowe pesto możesz łączyć z makaronem, pizzą, kopytkami, sałatkami, serem i wieloma innymi składnikami.
Liguria.
988362_717725558256616_1170701363_n
Największy port morski we Włoszech. Genua, Liguria, Włochy, październik ’14
1395955_717700501592455_814726819_n
Genua, Liguria, Włochy, październik ’14
969226_717725584923280_510804140_n
Levanto, Liguria, Włochy, październik ’14
IMG_3222
Manarola, Cinque Terre, Liguria, Włochy, październik ’14
1470149_727992263896612_1345008243_n
Vernazza, Cinque Terre, Włochy, październik ’14

IMG_3291 IMG_3293

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s