ciasto marchewkowe z migdałami i wiórkami kokosowymi

PB201749
5 jaj
2 cytryny
1 szklanka cukru brązowego ( lub białego)
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
0,5 szklanki drobnej bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże marchewki
200 g migdałów w słupkach (łuskane, nie płatki!)
100 g wiórków kokosowych
szczypta soli

  1. Bakalie zmielić na drobną masę. Sparzyć cytryny następnie zetrzeć z nich skórkę na tarce o małych oczkach.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać skórkę cytrynową oraz sok z jednej cytryny. Do tego dodać migdały i wiórki kokosowe.
  3. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce i dodatkowo lekko zblendować. Dodać do masy z bakaliami następnie dodać mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
  4. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z resztą składników.
  5. Piec 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s