roladki z cukinii

P1010170

2 małe cukinie
około 8 – 12 pomidorków suszonych w zalewie
serek kanapkowy z bazylią
sól
oliwa

  1. Cukinie dokładnie umyć, pokroić wzdłuż, w cieniutkie plasterki, posypać solą z obu stron. Odstawić na około 20 minut.
  2. Następnie podsmażać plastry na rozgrzanej patelni teflonowej lub grillowej. W razie potrzeby dodać odrobinę oliwy. Gdy plastry cukinii będą już miękkie, należy zdjąć je z patelni. Plastry powinny przestygnąć.
  3. Pomidorki pociąć w paseczki szerokości nie więcej niż 1 cm.
  4. Plastry smarować delikatnie serkiem na prawie całej długości – pozostawić nieposmarowaną około 1-2 cm końcową część, aby podczas zwijania serek nie wydostał się na wierzch roladki.
  5. Układać na nich od 1 do 3 kawałków pomidorów (pierwszy  – na samym początku plastra, końcowy odcinek mniej-więcej od połowy zostawić bez pomidorków, aby roladka nie rozwijała się).
  6. P1010171
    Zamiast serka z bazylią można użyć dowolnego, ulubionego smaku, choć moim zdaniem bazylia świetnie komponuje się z suszonymi pomidorami.
    Znakomicie spełniają rolę przekąski.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s