kasztany i Monti Sibillini

Choć w Monti Sibillini pod koniec października niezbędne mi były okulary przeciwsłoneczne, po godzinnej przeprawie motocyklowej przy wzniesieniu się 1000 km n.p.m potrzebowałam czegoś rozgrzewającego. Być może przed przeziębieniem uratowała mnie właśnie zupa kasztanowa, która szybko sprawiła, że przestałam trząść się z zimna.

Zuppa di castagne e ceci (zupa z kasztanów i ciecierzycy) – pod tą nazwą pierwszy raz smakowałam dania, które zdecydowanie wygodniej jadło się widelcem pomimo, iż podobno było zupą. Urzekł mnie delikatnie słodki smak kasztanów w połączeniu z pomidorami i aromatycznym rozmarynem. Żaden ze smaków tu nie dominuje, a wręcz składają się one w idealnie zrównoważony bukiet.

11130640_1023230531039449_1401269470_nDSC_0006 (2)Danie dodające energii i rozgrzewające, niegdyś typowe dla ludności chłopskiej zamieszkującej wysokie góry.
O wiele łatwiej niż w Polsce kasztany dostępne będą w krajach basenu morza śródziemnego, Azji mniejszej i na Kaukazie.

Po raz pierwszy miałam styczność z kasztanami jadalnymi w poprzednim “kasztanowym” sezonie. Wtedy to bardzo często spotykałam ulicznych sprzedawców pieczonych kasztanów. Jednego razu kiedy spacerowałam po Turynie skusiłam się na popularną jesienną przekąskę. 

Miejscem, w którym po raz pierwszy posmakowałam kasztanowej zupy była urocza restauracja położona wysoko w górach (1040 m n.p.m) w miasteczku Altino. Miejsca takie jak te mają to do siebie, że menu jest ograniczone i nie jest  stałe. O tym co możemy akurat zjeść informuje nas kelner. Takie ograniczenie jest wyłącznie zaletą, ponieważ mamy pewność, że zjemy świeża sezonową potrawę charakterystyczna dla regionu. Po obiedzie miło jest pospacerować po pięknej okolicy 🙂 

10743839_10203703710127118_2028486675_n 10799351_10203703711927163_689275033_n 11137031_1023230511039451_1223672162_n 11072478_1023230514372784_25165344_o

11139913_1023230527706116_983567423_n500 g kasztanów
puszka ciecierzycy
puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
bulion warzywny – 3 szklanki
gałązka świeżego rozmarynu
sól, pieprz
oliwa

1. Kasztany należy gotować około 30 minut w skorupkach. Kiedy ostygną trzeba zdjąć skorupkę wierzchnią i tą znajdującą się pod nią.
2. Kasztany pokroić w kosteczkę, mniej-więcej wielkości ziarenka cieciorki.
3. Ciecierzycę przepłukać pod bieżącą zimną wodą.
4. Cieciorkę, kasztany oraz pomidory należy umieścić razem w garnku, zalać bulionem warzywnym i dusić około 30 minut. Doprawić.
5. Podawać z grzankami.
 
Pamiętajmy jednak, że jadalna odmiana kasztanów choć dostępna w sklepach, różni się od popularnych w Polsce kasztanowców, z których wytwarza się klej.

Zdjęcia restauracji znalazłam tutaj.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s