kalafior królewski zapiekany pod beszamelem

Warzywo, które w Polsce poznałam pod nazwą Kalafior Królewski, a we Włoszech Broccoli Romanesco. Różnica nazewnictwa uzasadniona i myślę, że każda z nich jest trafna ponieważ zarówno smakiem jak i wyglądem warzywo przypomina mieszankę kalafiora z brokułem, a na pewno wywodzi się z tej samej rodziny. Generalnie mniej popularny od swoich braci, choć większą sławą cieszący się w zachodniej Europie.

DSC_3529kalafior królewski
około 250g makaronu penne
kilka dużych pieczarek
pół cebuli

Beszamel:
2 łyżki masła
1,5 szklanki mleka
2 łyżki mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
sok z cytryny

1. Kalafior podzielić na różyczki, umyć i gotować w osolonej wodzie tak długo aż zmięknie (ok 30 min). W osolonej wodzie ugotować makaron – al dente (można dodać łyżkę oleju aby makaron się nie sklejał).

2. Pieczarki podsmażyć z poszatkowaną cebulą na oleju.

3. Beszamel: W rondelku rozpuść masło, dodawaj po trochu mąki i mieszaj.  Gdy masa będzie gładka – wlej zimne mleko i mieszaj, aż uzyskasz konsystencję sosu. Dopraw do smaku pieprzem, solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny (opcjonalnie).

4. Do beszamelu dodać pieczarki z cebulką i koperek.

5. Brytfannę wysmaruj tłuszczem, ułóż makaron, a następnie kalafior. Całość równomiernie zalej powstałym sosem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp 180 stopni na około 20 – 30 minut

DSC_3563

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s